Предавање ПАМТИМ ЗЛАТИБОР

Позивамо Вас на предавање отвореног типа у четвртак, 23. октобра у 18,30 у Темпус сали Филозофског факултета у Београду. Предавање ПАМТИМ ЗЛАТИБОР ће одржати Др Никола Крстовић и представити реализован пројекат Дигитализација културне баштине Златибора - Кућа за памћење на катедри Историје уметности у оквиру предмета Други о херитологији, студентима, мастерима и докторантима студија Музеологије и заштите културног наслеђа.

Развој методологије баштињења, анализа проблема очувања памћења, 
баштински
 ентитети
 
љубав,
 добро 
и 
лепо, само су неке од тема о којима ће се дискутовати. Пројекат „Кућа за памћење“ представља искорак у повезивању баштине једне средине и могућности које пружа интернет. Иако у својој основи има документацијски карактер, пројекат је отишао и даље: кроз процес истраживања литературе и докумената (извора), разговоре са локалним становницима, корисницима или власницима објеката, креирала се мрежа сарадника која је активно учествовала у употпуњавању садржаја базе података. Поред стручњака који су у свом дугогодишњем раду већ обрађивали неке од објеката споменичког наслеђа и јасно се бавили чињеницама и (историјским) доказима креирању портала допринели су и људи (непрофесионалци) са подручја Златибора који су својим причама, личним сећањима, легендама обогатили садржај на једном људском и пријемчивијем нивоу што свакако иде у прилог распрострањенијој употреби материјала. Истовремено, портал www.pamtimzlatibor.com (или база података) представља извориште за многе будуће истраживаче, обједињујуће место сусрета чињеница од којег могу даље наставити своја истраживања у било које сврхе: стручне, научне, туристичке, културне или једноставно обогатити своје знање.

Пројекат „Кућа за памћење“ може се доживети тек као почетак. Као прва иницијатива да се знања о градитељству и архитектури Златибора (а кроз њих и о животу, традицији и култури) обједине на једном месту. Наставака може бити много: од архитектоснког бележења изгледа готово свих објеката, преко идеја за нове пројекте и развојне шансе.

Не заборавимо, култура није трошак – она је инвестиција која одређује специфичности једне средине и кроз примарне, а нарочито секундарне приходе може испровоцирати далеко квалитетнији развој једног места.

Пројекат је реализован у периоду јун - октобар 2014. од УГ Златиборски круг.

Најаву предавању дао је Др Драган Булатовић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и можете је прочитајте овде.